Van onzekerheid naar kracht en inkomen

Er wordt veel gesproken over ‘in je kracht gaan staan.”. Mijns inziens is dat niet iets wat je kan doen en op die manier kan tonen in en aan de buitenwereld. Het is een inwaarts proces waarin je je kracht hervindt. Je ware zelf en zijn ontdekt. En steeds meer in overeenstemming komt met jouw binnenste. En daarmee niet de buitenwereld vanuit kracht wil betreden, maar vanuit diep vertrouwen kan zijn in wie je in wezen bent. Het proces gaat dus over overgave aan jezelf, aan vertrouwen, aan het licht werpen op facetten waar onzekerheid nog is in jou. Veelal ontstaan lang geleden in je jeugd. Het zien van die momenten waar je uit het veld geslagen was, niet kon reageren, verstomde, wegslikte… Om in die momenten er weer te zijn voor jezelf. Met een vriend, vriendin of coach indien gewenst die je bekrachtigd.
Ik las vandaag een artikel dat onzekerheid koppelt aan inkomen, en ik deel het graag met je. Arjan Verschuur beschrijft het hier als een vaardigheid die je kan leren. Ik zie zelfvertrouwen zelf meer als een voortvloeisel uit jezelf leren kennen, ook in de onzekerheid, en daarin je angsten overwinnen, waardoor ruimte voor (zelf)vertrouwen groeit. En dan heb je steeds meer de vrije keuze of je de moed hebt iets wel of niet te doen en dan kun je het oefenen, ontdekken, ermee leren spelen. En steeds meer durven wat je werkelijk wenst.

Arjan Verschuur:
Wist je dat 85 procent van de mensen op aarde zich onzeker voelt, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen weinig zelfliefde, piekeren veel en twijfelen steeds aan zichzelf.
Bij 47% van die mensen, gaat het zover dat hun onzekerheid bepaalt welke dingen ze wel en niet doen: die knappe man uit eten vragen, voor zichzelf beginnen, verhuizen naar de andere kant van het land (of de wereld).Het gaat zelfs nog een stap verder, je mate van zelfvertrouwen heeft méér invloed op je inkomen dan je intelligentie. Onzekerheid maakt je armer.Waarom zijn we dan toch zo massaal onzeker?Komt hierdoor:

  1. Vergelijken met anderen
Doordat we sociale dieren zijn, kijken we steeds naar wat andere mensen hebben en doen. We vergeten alleen dat we bij hen de buitenkant zien en bij onszelf de binnenkant.
  1. Trauma
Veel mensen die in hun leven beschadigd zijn geraakt, verliezen hun gevoel van eigenwaarde. Doordat je iets is aangedaan, ga je vaak onbewust (en onterecht!) geloven dat je niet beter verdient dan dat.
  1. Geen voorbeeld
Als een kind opgroeit in een situatie waarin papa moppert ‘dat ‘ie er weer niet uit ziet vandaag’ en mama oververmoeid is van alle stress en meningen van anderen (of andersom), leert het kind dat het normaal is om jezelf af te wijzen. Resultaat: een kopietje daarvan.
Nu kunnen we onszelf daarbij neerleggen: “wij mensen zijn nou eenmaal zo”Maar daar geloof ik niet in. Mensen met meer zelfvertrouwen zijn gelukkiger, zorgen beter voor anderen, zijn minder vaak ziek en verdienen meer geld. En gelukkig (nu komt het goede nieuws) blijkt uit datzelfde onderzoek dat je het kunt leren.